OŽUJAK – TRAVANJ 2024

U sklopu natječaja Hrvatske zaklade za znanost „Program mobilnosti – odlazna mobilnost asistenata (MOBDOK-2023)” asistentica Natali Neral od 1. ožujka boravi na Institutu za arheologiju Sveučilišta u Londonu. Tijekom znanstveno-istraživačkog usavršavanja asistentica provodi analizu prapovijesne keramike primjenom SEM-EDS i pXRF metode u jednom od najbolje opremljenih laboratorija Europe. Metode omogućuju precizno određivanje geokemijskog sastava pojedinih lončarskih sirovina (glinovitog materijala i primjesa koje lončari dodaju glini), a time i pouzdanije utvrđivanje izvorišta sirovinskog materijala. Prvi dio njenog znanstveno-istraživačkog boravka vezan je uz primjenu pXRF metode (prijenosna rendgenska flourescencija) na keramici dok je drugi dio posvećen radu na skenirajućem elektronskom mikroskopu s energetski disperzivnom rendgenskom spektroskopijom (SEM-EDS). Istraživački boravak provodi se pod mentorstvom voditeljice projekta dr. sc. Andreje Kudelić te mentora-domaćina, vodećeg stručnjaka za analizu keramike, geologa dr. sc. Patricka Quinn-a.

WhatsApp Image 2024 03 22 at 17.34.44 1415248b

Arheološki laboratorij III

Institut za arheologiju i Muzej grada Kaštela pozivaju Vas na: Okrugli stol i radionicu Arheološki laboratorij III: Prapovijesna lončarija istočnojadranske obale i zaleđa 12. prosinca 2023. g. u Centru izvrsnosti Cerovačke špilje Okrugli stol i radionica organizirani su u sklopu projekta Tehnološke značajke i kulturne prakse prapovijesnih lončarskih tradicija u Hrvatskoj, prePOT (HRZZ, UIP-02-2020-3637), a sudjelovat će brojni kolege iz Muzeja grada Trogira, Muzeja Cetinske krajine, Franjevačkog muzeja Tomislavgrad, Muzeja grada Šibenika, Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru, Muzeja Like Gospić, Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Splitu, Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te kolege iz arheoloških privatnih tvrtki.

PozivnicaPrePot3

Povratak na Kalnik-Igrišče!

Ekipa s Instituta za arheologiju zajedno s kolegama s projekta prePOT (http://prepot.iarh.hr/index.php/hr/istrazivacka-grupa) i studentima arheologije provodi nastavak istraživanja na Igrišču u šumi na južnim obroncima brda Kalnik. Prekrasna arheologija i krajolik. Ovogodišnju i posljednju kampanju, djelomično je financirala Koprivničko-križevačka županija u sklopu projekta Arheološka baština Kalnika, dok je preostali dio sredstava osigurao Institut za arheologiju i istraživački projekt Hrvatske zaklade za znanost (UIP-2020-02-3637; http://prepot.iarh.hr/index.php/hr/o-projektu).

Foto 1

Studeni - prosinac 2023

Tijekom studenog i prosinca 2023. g. na Institut za arheologiju u Zagrebu provedena je obrada i uzorkovanje brončanodobne keramike s gradine Znojilo.

Obrada keramike Znojilo

Prosinac 2022

Institut za arheologiju poziva Vas na

Okrugli stol, tematski seminar i radionicu

Arheološki laboratorij – Analitičke metode u arheologiji

Okrugli stol, tematski seminar i radionica organizirani su u sklopu projekta Tehnološke značajke i kulturne prakse prapovijesnih lončarskih tradicija u Hrvatskoj, prePOT (HRZZ, UIP-02-2030-93637) i održat će se u srijedu, 14. prosinca od 10 sati u knjižnici Instituta za arheologiju.
Predavanja će održati: Andreja Kudelić, Natali Neral, Tea Zubin Ferri, Tena Karavidović i Tomislav Brenko.

 

PozivnicaPrePot

Back to Top